Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Δύο Απριλίου σήμερα και γιορτάζει ο αγαπημένος φίλος των παιδιών και σύντροφος των παιδικών τους χρόνων, το βιβλίο. Ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε από την Ι.Β.Β.Υ., τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, τη γενέθλια ημέρα του γνωστού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, με σκοπό την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και την ανάπτυξη φιλικού δεσμού του παιδιού με το λογοτεχνικό βιβλίο.

Τη φετινή χρονιά τιμήσαμε την ημέρα αυτή σε συνεργασία με το 9ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Έπειτα από πρόσκληση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού της Βιβλιοθήκης του σχολείου κ. Κωνσταντίνου Χρυσανθακόπουλου οι μαθητές της Α΄τάξης του σχολείου μας με τη συνοδεία των δασκάλων τους Βασιλικής Πλιάκα (Α1΄) και Μαρίας Μαούνου (Α2΄), της δασκάλας Παράλληλης Στήριξης Ηλιάνας Χατζηνικολάου και της υπεύθυνης της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης Ιωάννας Παπαμιχαλοπούλου βρέθηκαν δίπλα στους μαθητές της Α΄τάξης και τους εκπαιδευτικούς τους για να πραγματοποιήσουν κοινές δράσεις.

Μετά το εγκάρδιο καλωσόρισμα από τον κ. Χρυσανθακόπουλο οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από τον ίδιο ένα αφιέρωμα στις δράσεις της Βιβλιοθήκης του σχολείου. Έπειτα όλοι οι μαθητές παρακολούθησαν ένα βίντεο με τίτλο «Τι είναι τα βιβλία;». Ακολούθησε η αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών από την Αλβανία και την Ιαπωνία από δύο μαθήτριες του τμήματος ΖΕΠ του σχολείου με την επίβλεψη της δασκάλας τους κ. Δωράνθης Κυριοπούλου.

Στη συνέχεια οι μικροί μαθητές και των δύο σχολείων αντάλλαξαν δώρα μεταξύ τους. Οι μαθητές μας κρέμασαν τα δικά τους δώρα, τα μικρά βιβλιαράκια που είχαν φτιάξει με ιστοριούλες και ζωγραφιές, με τη βοήθεια και των άλλων μαθητών στα κλαδιά του δέντρου της Ι.Β.Β.Υ., στην πόρτα της Βιβλιοθήκης του σχολείου, για να το στολίσουν, ενώ δέχτηκαν κι αυτοί ως δώρο, από τους μαθητές του σχολείου, από ένα παραμυθάκι με σελιδοδείκτη, κατασκευασμένο με την ιαπωνική τεχνική χαρτοδιπλωτικής origami.

Ωστόσο δεν παραλείψαμε να στολίσουμε και το δικό μας δέντρο της Ι.Β.Β.Υ στην είσοδο του σχολείου μας, με τις καρτούλες όπου αποτύπωσαν τις μικρές τους ιστορίες και οι μαθητές των άλλων τάξεων του σχολείου, για να τις διαβάσουν όλοι.

Ευχαριστούμε πολύ τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας κ. Κωνσταντίνο Χρυσανθακόπουλο, τη δασκάλα του τμήματος ΖΕΠ του σχολείου κ. Δωράνθη Κυριοπούλου και τους εκπαιδευτικούς και μαθητές της Α΄ τάξης για την όμορφη φιλοξενία, τα δώρα και τις υπέροχες στιγμές που περάσαμε μαζί.

Ευχόμαστε ολόψυχα το παιδικό βιβλίο να γιορτάζει κάθε μέρα και να ξεφυλλίζεται από ολοένα και περισσότερα παιδικά χεράκια ταξιδεύοντας τους μικρούς του φίλους σε τόπους μαγικούς και ονειρεμένους και στους μικρούς μας μαθητές πολλές και όμορφες λογοτεχνικές απολαύσεις!

1

Εικόνα 1 από 4

Tα ζωάκια του Μουσείου

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα «Tα ζωάκια του Μουσείου» υλοποίησαν οι μαθητές/τριες της Β΄τάξης του σχολείου μας κατά τη διδακτική επίσκεψή τους σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, μια στοχευμένη εκπαιδευτική δράση με σκοπό τη γνωριμία των μικρών μαθητών/τριών με τις υπέροχες αρχαίες απεικονίσεις της πανίδας της πατρίδας μας (εκθέματα ζώων) του Μουσείου.

Τους μαθητές/τριες της Β΄τάξης και τις δασκάλες τους Ελένη Σταματάκου (Β1΄) και Νικολέττα Κρόμπα (Β2΄)υποδέχθηκε η αρχαιολόγος-Μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ. Κατερίνα Τζαμουράνη, η οποία παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις του Μουσείου. Έπειτα ακολούθησε αφήγηση του παραμυθιού «Άλογο, βόδι, σκυλί και άνθρωπος» και οι μαθητές/τριες επιδόθηκαν στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού, στον εντοπισμό, δηλαδή, των ζώων-εκθεμάτων του Μουσείου. Κατά τη διαδικασία της δράσης αυτής οι μικροί μαθητές έμαθαν σημαντικά πράγματα από την υπεύθυνη του Μουσείου σχετικά με την προέλευση των εκθεμάτων αυτών, το υλικό κατασκευής τους και το συμβολισμό τους.

Στο στάδιο της δημιουργικής έκφρασης οι μαθητές/τριες της Β΄τάξης μέσω της εκπαιδευτικής τεχνικής της δραματοποίησης-παιχνιδιού μιμήθηκαν ζώα, τα οποία έπρεπε να μαντέψουν οι συμμαθητές τους κι έφτιαξαν κατασκευές (ζωγραφισαν κι έκοψαν αντίγραφα των ζώων-εκθεμάτων, τα οποία κόλλησαν πάνω σε καλαμάκια).

Αφού ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους μαθητές και εκπαιδευτικοί ευχαρίστησαν την υπεύθυνη του Μουσείου για την όμορφη αυτή εμπειρία που είχαν και κατευθύνθηκαν στο Πάρκο της Φραγκόλιμνας για παιχνίδι και αναψυχή.

Κατά την επιστροφή τους στο σχολείο έκαναν μια μικρή στάση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας κι επισκέφθηκαν την έκθεση εργαλείων και προϊόντων υφαντικής τέχνης που υπάρχει εκεί, εργαστήριο του εκπαιδευτικού Ομίλου που υλοποιείται στο σχολείο κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του Ομίλου κ. Χριστίνα Φλούδα, την οποία και ευχαριστούμε θερμά και η εμπειρία για τους μικρούς μαθητές να εξερευνήσουν τον κόσμο της υφαντικής τέχνης ήταν μοναδική. Εστίασαν δε περισσότερο την προσοχή τους στην ύφανση της «κουρελούς», την οποία ενέταξαν στην έννοια της «ανακύκλωσης» που ακολουθούσαν για όλα τα πράγματα οι γιαγιάδες μας τα περασμένα χρόνια.

1

Εικόνα 1 από 6

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης του σχολείου μας στο Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας

Σε λίγο καιρό οι μαθητές της Στ΄τάξης θα αποχαιρετήσουν το γνώριμο και αγαπημένο σχολικό περιβάλλον, που τους φιλοξένησε στοργικά για πολλά χρόνια και θα μεταβούν σ΄ένα νέο αλλά άγνωστο σχολικό περιβάλλον, το Γυμνάσιο. Η αλλαγή αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί συμβαίνει ταυτόχρονα με τη μετάβασή τους από την παιδική κι ανέμελη ηλικία στην εφηβική. Ήδη με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και των δύο τμημάτων έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην νέα εκπαιδευτική βαθμίδα και πραγματικότητα, με υποστήριξη στο γνωστικό και συναισθηματικό τομέα και θετική αντιμετώπιση κάθε αρνητικού συναισθήματος (άγχους, φόβου για το άγνωστο κ.ά.), ώστε οι μαθητές να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι για το νέο τους ρόλο.

Για να γίνει πιο οικείος ο χώρος του νέου σχολείου, να λυθούν απορίες και να ξεπεραστούν όποιες ανασφάλειες υπάρχουν, οι μαθητές της Στ΄ τάξης αποφάσισαν να επισκεφθούν σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 και να γνωρίσουν από κοντά ένα σχολείο πρότυπο, το Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας. Τους μαθητές μας και τις δασκάλες τους Ζαφειροπούλου Βασιλεία(Στ1΄) και Παπαμιχαλοπούλου Ιωάννα(Στ2΄) υποδέχθηκε εγκάρδια ο Δ/ντής κ. Ιωάννης Καρακατσιάνης και ομάδα καθηγητών του Σχολείου, από τους οποίους ενημερώθηκαν για τη δυνατότητα και τη διαδικασία για την φοίτησή τους στο συγκεκριμένο σχολείο. Έπειτα οι μαθητές της Α΄τάξης ανέλαβαν την ξενάγησή τους σε όλους τους σχολικούς χώρους: τις αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια Φυσικής-Χημείας-Βιολογίας, Τεχνολογίας και Η/Υ, το εργαστήριο «Οδύσσεια» και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Επιπρόσθετα έλαβαν αρκετές πληροφορίες για το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα μαθημάτων, τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς, το ωράριο λειτουργίας του σχολείου, τις εκπαιδευτικές δράσεις, τους εκπαιδευτικούς ομίλους, τις διδακτικές επισκέψεις, τις συμμετοχές σε διαγωνισμούς και τις διακρίσεις των μαθητών/τριών του σχολείου. Τέλος κάνοντας χρήση του αθλητικού χώρου του σχολείου έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια όπως ποδόσφαιρο και βόλεϊ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης επέστρεψαν κατενθουσιασμένοι στο σχολείο και αρκετοί από αυτούς δήλωσαν πως επιθυμούν να φοιτήσουν στο συγκεκριμένο σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Στ΄ τάξης του σχολείου μας ευχαριστούν θερμά το Δ/ντή, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Α΄τάξης του Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμάτας για την όμορφη φιλοξενία, την ξενάγηση και τις υπέροχες στιγμές που πέρασαν μαζί.

1

Εικόνα 1 από 3

Η ποιήτρια κ. Μαρία Νταλλή στο σχολείο μας – Ποιητικός λόγος και ποιή-ματα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η 21η του Μάρτη και οι μαθητές της Στ΄ Τάξης για να την τιμήσουν, προσκάλεσαν στο σχολείο μας την Τρίτη 27 Μαρτίου 2024 την ποιήτρια και γενική γραμματέα της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων κ. Μαρία Νταλλή, για να μιλήσουν για την τέχνη της ποίησης και τη σημασία της στη ζωή μας.

Η κ. Νταλλή αρχικά αναφέρθηκε στα είδη της ποίησης στην αρχαιότητα, τους ποιητές και τα έργα τους. Έπειτα στάθηκε στη σύγχρονη ελληνική ποίηση και τους πρωτεργάτες της, στο νεώτερο ποιητικό λόγο (με παραδοσιακό και ελεύθερο στίχο) και στη μελοποιημένη ποίηση κάνοντας αναφορά στους δύο βραβευμένους με Νόμπελ Λογοτεχνίας μεγάλους Έλληνες ποιητές μας: τον Οδυσσέα Ελύτη και το Γεώργιο Σεφέρη.

Στη συνέχεια διάβασε στίχους από ποιητικά έργα των Οδυσσέα Ελύτη και Τάσου Λειβαδίτη και δημιούργησε ένα εργαστήριο ποιητικού λόγου για τους μαθητές. Δίνοντάς τους δύο δίστιχα, τους ζήτησε να επιλέξουν δύο λέξεις από αυτά και να δημιουργήσουν ένα δικό τους ποίημα, ενεργοποιώντας έτσι τη φαντασία τους κι εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Και το αποτέλεσμα ήταν πράγματι εντυπωσιακό! Όμορφες σκέψεις με απλότητα ευαισθησία, τρυφερότητα, χρωματιστές εικόνες, φαντασία, όνειρα, συναισθήματα…

Μπράβο σας παιδιά! Πολύ όμορφη η προσπάθειά σας! Ευχόμαστε ολόψυχα αυτή να είναι μόνο η αρχή για να ξεδιπλώσετε δημιουργικά και να εξελίξετε το ταλέντο σας.

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Μαρία Νταλλή για τις όμορφες στιγμές που μας χάρισε και της ευχόμαστε να είναι πάντα καλά, με έμπνευση και δημιουργικότητα και να αγγίζει «μαγικά» τις καρδιές μας, όπως μόνο αυτή γνωρίζει.

1

Εικόνα 1 από 2

Παίζουμε…κουκλοθέατρο!

Με αυτοσχέδιες κούκλες, ελάχιστα υλικά, άμετρο ενθουσιασμό κι επιστρατεύοντας τη φαντασία τους οι μαθητές των μικρών τάξεων του σχολείου μας χθες και σήμερα στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής αναλώθηκαν στο συμβολικό παιχνίδι του κουκλοθέατρου, για να τιμήσουν με διασκεδαστικό τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου, που γιορτάζεται κάθε 21η του Μάρτη.

Η δασκάλα της Θεατρικής Αγωγής κ. Ελένη Μπουμποπούλου είχε ήδη αφιερώσει χρόνο τις προηγούμενες δύο εβδομάδες στα τμήματα των τάξεων αυτών για μια πρώτη γνωριμία των μαθητών με μερικά από τα πιο γνωστά είδη κούκλας όπως: γαντόκουκλα, μαριονέτα, δακτυλόκουκλα, μαρότα και γιγαντόκουκλα. Έτσι αυτή την εβδομάδα οι μαθητές των Α΄και Β΄ τάξεων αξιοποίησαν πρακτικά τη γνώση αυτή κατασκευάζοντας δαχτυλόκουκλες από χαρτί και δραματοποιώντας τα παραμύθια «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο λύκος» και «Τα τρία γουρουνάκια». Αλλά και οι μαθητές των Γ΄και Δ΄τάξεων, αρχικά κατασκεύασαν κούκλες μαρότες από ξύλινα κουταλάκια και άλλα υλικά και εν συνεχεία μαθαίνοντας τον τρόπο να τις χειρίζονται, αυτοσχεδίασαν, παρουσιάζοντας τις δικές τους ιστορίες με πρωταγωνιστές τα πρόσωπα-κούκλες που δημιούργησαν, χτίζοντας με τον τρόπο αυτό μια όμορφη σχέση «επικοινωνίας» με τους συμμαθητές τους.

Οι μικροί μαθητές μέσα από το συμβολικό παιχνίδι του κουκλοθέατρου και τη μίμηση ρόλων, άφησαν ελεύθερη τη φαντασία τους και διασκέδασαν μεταθέτοντας στις κούκλες τα βαθύτερα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις επιθυμίες τους, εκφράζοντας τον εσωτερικό τους κόσμο κι αποκαλύπτοντας χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητάς τους.

1

Εικόνα 1 από 6

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 2024 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιαπωνίας. Το μήνυμα γράφτηκε από τη συγγραφέα Eiko Kadono, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες. Το 2018 τιμήθηκε από την ΙΒΒΥ με το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τη συγγραφέα και εικονογράφο Nana Furiya, που γεννήθηκε στο Τόκιο. Σπούδασε λιθογραφία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπρατισλάβας. Έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία, σε αρκετά από τα οποία έχει γράψει και το κείμενο. Το 2012 διοργάνωσε μία έκθεση στην Μπολόνια όπου προσκάλεσε εικονογράφους απ’ όλον τον κόσμο να προβληματιστούν σχετικά με τον ρόλο της τέχνης σε περιόδους καταστροφών όπως ο σεισμός που έπληξε την Ιαπωνία το 2011 και το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Φουκουσίμα.

«Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!», μας καλεί η συγγραφέας Eiko Kadono, νικήτρια του Hans Christian Andersen Award 2018. Η εικονογράφος Nana Furiya συνοδεύει εκπληκτικά με τις ζωγραφιές της το μήνυμα της ΙΒΒΥ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Το εθνικό τμήμα της Ιαπωνίας (JBBY 日本国際児童図書評議会) ανέλαβε τη δημιουργία του υλικού για τον φετινό εορτασμό.

Το μήνυμα μετέφρασε στα ελληνικά η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

Η ελληνική έκδοση της αφίσας τυπώθηκε με τη χορηγία των Εκδόσεων Πατάκη και διανέμεται με τη φροντίδα τους.

Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!

Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα,

λαχταρώντας ν’ ακούσουν

το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας.

Είμαι μια ιστορία που ταξιδεύει. Πετάω παντού, με τα φτερά του ανέμου ή τα φτερά των κυμάτων, καμιά φορά και με τα λεπτά φτερά της άμμου. Πετάω βέβαια και με τα φτερά των μεταναστευτικών πουλιών, ακόμα και με τα φτερά των αεροπλάνων. Στέκομαι δίπλα σου. Γυρίζω τις σελίδες για να σου πω μια ιστορία, εκείνη που θέλεις ν’ ακούσεις. Θα σου άρεσε μια παράξενη και απίστευτη ιστορία; Ή μια λυπητερή, μια τρομακτική ή μια αστεία; Αν δεν έχεις διάθεση να την ακούσεις τώρα, δεν πειράζει. Όμως ξέρω πως κάποια μέρα θα θέλεις. Όταν θέλεις, λοιπόν, φώναξε: «Ιστορία που ταξιδεύεις έλα! Κάθισε δίπλα μου!». Κι αμέσως θα πετάξω κοντά σου.

Έχω τόσες ιστορίες να σου πω! Τι θα έλεγες για την ιστορία ενός μικρού νησιού που είχε βαρεθεί τη μοναξιά του, έμαθε να κολυμπάει κι αποφάσισε να βρει έναν φίλο; Ή για την ιστορία μιας παράξενης νύχτας, όταν παρουσιάστηκαν δύο φεγγάρια στον ουρανό; Ή για τη νύχτα που χάθηκε ο Αγιοβασίλης;

Ω! Ακούω την καρδιά σου να χτυπάει όλο και πιο γρήγορα: Τικ τακ, τίκι τακ, τίκι τίκι τακ! Η ιστορία που ταξιδεύει βρήκε τρόπο να μπει μέσα σου κι έκανε την καρδιά σου να χτυπάει. Τώρα θα γίνεις κι εσύ μια τέτοια ιστορία με φτερά, έτοιμη να πετάξει. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε ακόμη μια ιστορία που ταξιδεύει!

Στην παρέλαση της εθνικής μας επετείου

Όπως κάθε χρόνο, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄και Στ΄ του Σχολείου μας τίμησαν την εθνική επέτειο για την ελληνική επανάσταση του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό, με την εξαιρετική παρουσία τους στην παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024 στην κεντρική οδό της πόλης μας.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους, μαθητές, μαθήτριες και συνοδούς εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους και την άψογη παρουσία!

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

1

Εικόνα 1 από 4