Παίζουμε…κουκλοθέατρο!

Με αυτοσχέδιες κούκλες, ελάχιστα υλικά, άμετρο ενθουσιασμό κι επιστρατεύοντας τη φαντασία τους οι μαθητές των μικρών τάξεων του σχολείου μας χθες και σήμερα στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής αναλώθηκαν στο συμβολικό παιχνίδι του κουκλοθέατρου, για να τιμήσουν με διασκεδαστικό τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου, που γιορτάζεται κάθε 21η του Μάρτη.

Η δασκάλα της Θεατρικής Αγωγής κ. Ελένη Μπουμποπούλου είχε ήδη αφιερώσει χρόνο τις προηγούμενες δύο εβδομάδες στα τμήματα των τάξεων αυτών για μια πρώτη γνωριμία των μαθητών με μερικά από τα πιο γνωστά είδη κούκλας όπως: γαντόκουκλα, μαριονέτα, δακτυλόκουκλα, μαρότα και γιγαντόκουκλα. Έτσι αυτή την εβδομάδα οι μαθητές των Α΄και Β΄ τάξεων αξιοποίησαν πρακτικά τη γνώση αυτή κατασκευάζοντας δαχτυλόκουκλες από χαρτί και δραματοποιώντας τα παραμύθια «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο λύκος» και «Τα τρία γουρουνάκια». Αλλά και οι μαθητές των Γ΄και Δ΄τάξεων, αρχικά κατασκεύασαν κούκλες μαρότες από ξύλινα κουταλάκια και άλλα υλικά και εν συνεχεία μαθαίνοντας τον τρόπο να τις χειρίζονται, αυτοσχεδίασαν, παρουσιάζοντας τις δικές τους ιστορίες με πρωταγωνιστές τα πρόσωπα-κούκλες που δημιούργησαν, χτίζοντας με τον τρόπο αυτό μια όμορφη σχέση «επικοινωνίας» με τους συμμαθητές τους.

Οι μικροί μαθητές μέσα από το συμβολικό παιχνίδι του κουκλοθέατρου και τη μίμηση ρόλων, άφησαν ελεύθερη τη φαντασία τους και διασκέδασαν μεταθέτοντας στις κούκλες τα βαθύτερα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις επιθυμίες τους, εκφράζοντας τον εσωτερικό τους κόσμο κι αποκαλύπτοντας χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητάς τους.

2

Εικόνα 2 από 6