Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Δύο Απριλίου σήμερα και γιορτάζει ο αγαπημένος φίλος των παιδιών και σύντροφος των παιδικών τους χρόνων, το βιβλίο. Ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε από την Ι.Β.Β.Υ., τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, τη γενέθλια ημέρα του γνωστού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, με σκοπό την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και την ανάπτυξη φιλικού δεσμού του παιδιού με το λογοτεχνικό βιβλίο.

Τη φετινή χρονιά τιμήσαμε την ημέρα αυτή σε συνεργασία με το 9ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Έπειτα από πρόσκληση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού της Βιβλιοθήκης του σχολείου κ. Κωνσταντίνου Χρυσανθακόπουλου οι μαθητές της Α΄τάξης του σχολείου μας με τη συνοδεία των δασκάλων τους Βασιλικής Πλιάκα (Α1΄) και Μαρίας Μαούνου (Α2΄), της δασκάλας Παράλληλης Στήριξης Ηλιάνας Χατζηνικολάου και της υπεύθυνης της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης Ιωάννας Παπαμιχαλοπούλου βρέθηκαν δίπλα στους μαθητές της Α΄τάξης και τους εκπαιδευτικούς τους για να πραγματοποιήσουν κοινές δράσεις.

Μετά το εγκάρδιο καλωσόρισμα από τον κ. Χρυσανθακόπουλο οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από τον ίδιο ένα αφιέρωμα στις δράσεις της Βιβλιοθήκης του σχολείου. Έπειτα όλοι οι μαθητές παρακολούθησαν ένα βίντεο με τίτλο «Τι είναι τα βιβλία;». Ακολούθησε η αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών από την Αλβανία και την Ιαπωνία από δύο μαθήτριες του τμήματος ΖΕΠ του σχολείου με την επίβλεψη της δασκάλας τους κ. Δωράνθης Κυριοπούλου.

Στη συνέχεια οι μικροί μαθητές και των δύο σχολείων αντάλλαξαν δώρα μεταξύ τους. Οι μαθητές μας κρέμασαν τα δικά τους δώρα, τα μικρά βιβλιαράκια που είχαν φτιάξει με ιστοριούλες και ζωγραφιές, με τη βοήθεια και των άλλων μαθητών στα κλαδιά του δέντρου της Ι.Β.Β.Υ., στην πόρτα της Βιβλιοθήκης του σχολείου, για να το στολίσουν, ενώ δέχτηκαν κι αυτοί ως δώρο, από τους μαθητές του σχολείου, από ένα παραμυθάκι με σελιδοδείκτη, κατασκευασμένο με την ιαπωνική τεχνική χαρτοδιπλωτικής origami.

Ωστόσο δεν παραλείψαμε να στολίσουμε και το δικό μας δέντρο της Ι.Β.Β.Υ στην είσοδο του σχολείου μας, με τις καρτούλες όπου αποτύπωσαν τις μικρές τους ιστορίες και οι μαθητές των άλλων τάξεων του σχολείου, για να τις διαβάσουν όλοι.

Ευχαριστούμε πολύ τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας κ. Κωνσταντίνο Χρυσανθακόπουλο, τη δασκάλα του τμήματος ΖΕΠ του σχολείου κ. Δωράνθη Κυριοπούλου και τους εκπαιδευτικούς και μαθητές της Α΄ τάξης για την όμορφη φιλοξενία, τα δώρα και τις υπέροχες στιγμές που περάσαμε μαζί.

Ευχόμαστε ολόψυχα το παιδικό βιβλίο να γιορτάζει κάθε μέρα και να ξεφυλλίζεται από ολοένα και περισσότερα παιδικά χεράκια ταξιδεύοντας τους μικρούς του φίλους σε τόπους μαγικούς και ονειρεμένους και στους μικρούς μας μαθητές πολλές και όμορφες λογοτεχνικές απολαύσεις!

2

Εικόνα 2 από 4