Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα – Μια αξέχαστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους!

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 οι μαθητές της Στ τάξης του σχολείου μας με τη συνοδεία της Διευθύντριας του σχολείου Παναγιώτας Βουληγέα και των εκπαιδευτικών: Βασιλείας Ζαφειροπούλου, Ιωάννας Παπαμιχαλοπούλου και Άννας Καλογεροπούλου συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα των Εκπαιδευτικών Επισκέψεων στη Βουλή των Ελλήνων για το σχ. έτος 2023-2024, ταξίδεψαν στην Αθήνα κι επισκέφθηκαν τους χώρους του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Λίγο πριν το ραντεβού τους με τους Υπεύθυνους του Ιδρύματος της Βουλής και την επίσκεψη τους στο ναό της Δημοκρατίας, έκαναν μια στάση στο Φαληρικό όρμο, για να επισκεφθούν και να θαυμάσουν ένα σπουδαίο κομμάτι της ελληνικής μας Ιστορίας. Είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το ζωντανό θρύλο, το καμάρι των θαλασσών και της νεώτερης ναυτικής ιστορίας μας, το εμβληματικό θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», που λειτουργεί σήμερα ως πλωτό μουσείο, διδάσκοντας σε όλους μας τη λεβεντιά και τον ηρωισμό της ελληνικής ναυτοσύνης. Ένα ηρωϊκό, αβύθιστο πλοίο που πήρε μέρος στους Βαλκανικούς αλλά και τους Παγκόσμιους πολέμους καταγράφοντας μόνο νίκες στο ενεργητικό του.

Ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα του ελληνικού καταδρομικού, καλωσόρισαν τους μαθητές μας και τους ξενάγησαν με χαρά σε όλους τους καλοδιατηρημένους χώρους του ιστορικού πλοίου, κάνοντας μαζί τους ένα «ταξίδι» στην ιστορία της πατρίδας μας, υπενθυμίζοντάς τους τους ένδοξους αγώνες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Η απίστευτα υπέροχη ξενάγηση, η αφήγηση της ένδοξης ιστορίας του πλοίου και τα καλοδιατηρημένα εκθέματά του μόνο δέος, συγκίνηση και περηφάνια προκάλεσαν σε όλους τους μαθητές μας κάνοντας την εμπειρία τους αυτή μοναδική!

Ο επόμενος σταθμός ήταν το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων, όπου οι μαθητές μας καμάρωσαν τους Εύζωνες μας και είδαν εντυπωσιασμένοι την αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς. Στη συνέχεια περπάτησαν ως τη Βουλή των Ελλήνων, όπου στην πλαϊνή είσοδο τους καλωσόρισαν ο Φρούραρχος της Βουλής, η υπεύθυνη του Προγράμματος

Επίσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων και μία ξεναγός και τους οδήγησαν μέσα από το πολυδαίδαλο κτίριο στην Αίθουσα Συνεδριάσεων. Οι μαθητές μας κάθισαν στα βουλευτικά έδρανα της Αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής, νιώθοντας κι οι ίδιοι για λίγο βουλευτές κι ενημερώθηκαν λεπτομερώς από την ξεναγό τόσο για την ιστορία του Ανακτόρου όσο και για τους χώρους και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου αλλά και του πολιτεύματος μας γενικότερα.

Έπειτα μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν στη μαρμάρινη διπλή σκάλα του Παλαιού Ανακτόρου και να θαυμάσουν στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» την έκθεση ιστορικών αντικειμένων, πινάκων και φωτογραφιών με τίτλο: «Αντικρίζοντας την Ελευθερία. Στη Βουλή των Ελλήνων δυο αιώνες μετά», ενώ παρακολούθησαν κι ένα μικρό βίντεο για το θέμα αυτό. Τέλος επισκέφθηκαν την Αίθουσα της Γερουσίας (μικρογραφία της Αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής), όπου διάφορες επιτροπές συνεδριάζουν πριν ολοκληρώσουν τις εργασίες τους στην Ολομέλεια, και το Εντευκτήριο της Βουλής (το σαλόνι της Βουλής, όπως λέγεται), που λειτουργεί ως χώρος ομιλιών και συναντήσεων με πολιτικά πρόσωπα αλλά και ως χώρος ξεκούρασης μεταξύ των συνεδριάσεων για τους βουλευτές.

Η εκδρομή δε θα μπορούσε να κλείσει ωραιότερα παρά με μια βόλτα στον ξακουστό Ιερό βράχο της Ακρόπολης, τον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της πατρίδας μας, το ιερό σύμβολο της κλασσικής Ελλάδας και συνάμα μνημείο διεθνούς ακτινοβολίας και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι μαθητές μας περιπλανήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, εξερευνώντας τον με τη βοήθεια των δύο επαγγελματιών ξεναγών, εντυπωσιασμένοι από το κάλλος των μνημείων αλλά και την υπέροχη θέα της πόλης της Αθήνας από ψηλά. Έκαναν μια ιστορική αναδρομή στην Κλασσική Αθήνα του Περικλή, θαυμάζοντας το λαμπρότερο μνημείο της εποχής εκείνης, τον Παρθενώνα, αλλά και τα υπόλοιπα που δεσπόζουν στον Ιερό Βράχο (Προπύλαια, Ναό της Νίκης, Ερέχθειο) αλλά και κάτω από αυτόν (Θέατρο του Διονύσου, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού). Εντόπισαν βέβαια κοιτώντας από ψηλά και άλλα αξιοθέατα ή αρχαιολογικούς χώρους της πόλης όπως: τη Βουλή των Ελλήνων, το Ναό του Ολυμπίου Διός, την Αρχαία Αγορά, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το λόφο του Λυκαβηττού, το Ναό του Ηφαίστου κ.ά.

Την ίδια ημέρα την Αθήνα επισκέφθηκαν και οι μαθητές της Ε΄ τάξης του σχολείου μας με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους Ηλία Σμυρλή (Ε1΄) και Αντωνίας Καμπύλη (Ε2΄), για να παρακολουθήσουν στο Ευγενίδειο Πλανητάριο Αθηνών την εκπαιδευτική προβολή για την εξέλιξη της γης στο πέρασμα των χρόνων με τίτλο: «Η Ιστορία της Γης». Οι μαθητές της Ε΄τάξης μαζί με τους μαθητές της Στ΄ τάξης επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν και στο πλωτό μουσείο – θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» αλλά και στην Ακρόπολη Αθηνών κάνοντας ενδιάμεσα μια στάση για παιχνίδι κι αναψυχή στην παιδική χαρά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Η αποτίμηση της εκδρομής αυτής ήταν απόλυτα θετική για όλους, μικρούς και μεγάλους. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους υπεύθυνους και τους ξεναγούς τόσο για την υπέροχη φιλοξενία και την άρτια ξενάγηση και ενημέρωση των μαθητών μας όσο και για τις πρωτόγνωρες και μοναδικές στιγμές που τους χάρισαν!

18

Εικόνα 18 από 18