Tα ζωάκια του Μουσείου

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα «Tα ζωάκια του Μουσείου» υλοποίησαν οι μαθητές/τριες της Β΄τάξης του σχολείου μας κατά τη διδακτική επίσκεψή τους σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας, μια στοχευμένη εκπαιδευτική δράση με σκοπό τη γνωριμία των μικρών μαθητών/τριών με τις υπέροχες αρχαίες απεικονίσεις της πανίδας της πατρίδας μας (εκθέματα ζώων) του Μουσείου.

Τους μαθητές/τριες της Β΄τάξης και τις δασκάλες τους Ελένη Σταματάκου (Β1΄) και Νικολέττα Κρόμπα (Β2΄)υποδέχθηκε η αρχαιολόγος-Μουσειολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ. Κατερίνα Τζαμουράνη, η οποία παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις του Μουσείου. Έπειτα ακολούθησε αφήγηση του παραμυθιού «Άλογο, βόδι, σκυλί και άνθρωπος» και οι μαθητές/τριες επιδόθηκαν στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού, στον εντοπισμό, δηλαδή, των ζώων-εκθεμάτων του Μουσείου. Κατά τη διαδικασία της δράσης αυτής οι μικροί μαθητές έμαθαν σημαντικά πράγματα από την υπεύθυνη του Μουσείου σχετικά με την προέλευση των εκθεμάτων αυτών, το υλικό κατασκευής τους και το συμβολισμό τους.

Στο στάδιο της δημιουργικής έκφρασης οι μαθητές/τριες της Β΄τάξης μέσω της εκπαιδευτικής τεχνικής της δραματοποίησης-παιχνιδιού μιμήθηκαν ζώα, τα οποία έπρεπε να μαντέψουν οι συμμαθητές τους κι έφτιαξαν κατασκευές (ζωγραφισαν κι έκοψαν αντίγραφα των ζώων-εκθεμάτων, τα οποία κόλλησαν πάνω σε καλαμάκια).

Αφού ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους μαθητές και εκπαιδευτικοί ευχαρίστησαν την υπεύθυνη του Μουσείου για την όμορφη αυτή εμπειρία που είχαν και κατευθύνθηκαν στο Πάρκο της Φραγκόλιμνας για παιχνίδι και αναψυχή.

Κατά την επιστροφή τους στο σχολείο έκαναν μια μικρή στάση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας κι επισκέφθηκαν την έκθεση εργαλείων και προϊόντων υφαντικής τέχνης που υπάρχει εκεί, εργαστήριο του εκπαιδευτικού Ομίλου που υλοποιείται στο σχολείο κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του Ομίλου κ. Χριστίνα Φλούδα, την οποία και ευχαριστούμε θερμά και η εμπειρία για τους μικρούς μαθητές να εξερευνήσουν τον κόσμο της υφαντικής τέχνης ήταν μοναδική. Εστίασαν δε περισσότερο την προσοχή τους στην ύφανση της «κουρελούς», την οποία ενέταξαν στην έννοια της «ανακύκλωσης» που ακολουθούσαν για όλα τα πράγματα οι γιαγιάδες μας τα περασμένα χρόνια.

6

Εικόνα 6 από 6